Početna stranicaRegistracijaLogin

Share | 
 

 Rotacioni motor NSU-Wankel

Go down 
Autor/icaPoruka
Šaban
Admin
avatar

Number of posts : 2688
Age : 52
Reputation : 32
Points : 2879
Registration date : 14.10.2008

PostajNaslov: Rotacioni motor NSU-Wankel   pon oľu 29, 2010 11:54 am

ROTACIONI MOTOR WANKEL

OSNOVA MOTORA
A. Uvod
Pojam. Najnovija konstrukcija motora sa unutrašnjim sa-gorevanjem jeste rotacioni motor, koji je izradila nemačka fabrika motocikla i automobila NSU na principu pronalazača Vankela. Po ovome je motor i dobio naziv »NSU-Vankel« (vidi si.).
Sastav motora. Ovaj motor razlikuje se po konstrukciji od napred opisanih motora sa unu-
trašnjim sagorevanjem. Motor se sastoji uglavnom iz ovalne stubline u kućici -statora, u kome se na osovini okreće trougli klip-r o-tori vrsi radne razdele.
Rad motora. Rotativni motor radi sa četiri radna razdela kao č e t v o-ro t akt ni motor, a razvod gasova vrši klip otvaranjem i zatvaranjem kanala kao kod dvotaktnog motora.
Ovaj motor sa »obrtnim klipom« jednostav- j|j ne je konstrukcije, lak O=L je po težini i postiže visoku turaŽu, te mali
motor od 125 ccm do stiže 29 ks.
B. Princip rada
Rad rotacionog motora vrši se sa četiri radna raz-dela ili takta, na sledeći način (vidi si. I—IV).

1) Usisavanje. Kad je trouglasti obrtni klip-rotor u položaju I i otvori usisni kanal, tada je prostor komore l najmanji i povećava se na 2, 3 i 4, dok klip ne zatvori usisni kanal i završi se usisavanje.1-4 usisavanje 5-7 sabijanje 8-10 sagorevanje 11-1 izduvanje


2) Sabijanje. Kad je trouglasti obrtni klip-rotor u položaju I i oba kanala zatvorena, tada je prostor komore 5 najveći i klip sabija gas u sve manji prostor komore 6 i 7 do početka paljenja.

3) Sagorevanje. Kad je trouglasti obrtni klip-rotor u položaju III i svećica na statoru zapali varnicom gas, tada nastaje sagorevanje u komori 8, 9 i 10 i potisak klipa, dok ovaj ne otvori izduvni kanal i završi se sagorevanje.

4) Izduvavanje. Kad je trouglasti obrtni klip-rotor u položaju III i otvori izduvni kanal, tada sagoreli gas izlazi napolje iz komore 11 i 12, dok klip ne zatvori izduvni kanal i završi se izduvavanje.
Ovaj radni proces sa paljenjem ponavlja se istim redom pri svakom okretu radilice (kao kod dvotaktnog motora).

C. Konstrukcije motora
Rotativni motori uglavnom se izrađuju kao male i lagane mašine zbog visokog broja obrtaja. Pored izloženog motora sa l cilindrom od 125 ccm, izrađen je i motor od 250 ccm. Oba ova motora izradila je nemačka fabrika motocikla NSU.
Američka fabrika avionskih motora »Kartis-Rajt« izradila je na istom principu rotativni višeklipni motor, koji razvija veliku snagu od 600 ks.

OPIS I RAD MOTORA
Delovi motora
Rotacioni i klipni motor razlikuju se bitno u konstrukciji glavnih delova i njihovoj funkciji, jer klasični benzinski motor ima 15 obrtnih i pokretnih delova (gore-dole), a rotacioni motor svega 3 dela na obrtnoj osovini rotora.Rotacioni motor sastoji se uglavnom iz sledećih osnovnih glavnih delova: rotora, statora i ostalih uređaja.

1. Rotor je glav-ga osovina motora na kojoj su utvrđeni trouglasti klip, z a m ajac i protivteg i svi se skupa obrću u statoru za vreme rada motora. Klip je ekscentrično oslonjen u ležištima i okreće se pomoću planetarnih zupčanika (u odnosu 2 : 3), te svojim vrhovima upire na zidove kućice i stvara manje i veće komore pri radu motora. Rotor postiže veoma visoku turažu i dostiže 17.000 obrtaja u minutu.

2. Stator je motorska kućica ili ovalni cilindar u kome se obrće trougli klip, koji svojim vrhovima otvara i zatvara usisni i izduvni kanal motora. Na donjoj strani statora utvrđena je jedna svećica, koja električnom varnicom pali sabijeni gas u komori cilindra. Oko cilindra nalazi se košuljica za vodu, koja hladi motor za vreme rada. Iznad statora nalaze se ostali uređaji.Presek motora NSU-Vankel:
1) pogonska osovina, 2) priključak za vodu za hlađenje, 3) usisni kanal, 4) izduvni kanal, 5) zamajac, 6) rotor ili »klip«, 7) protivteg

3. Uređaji: Motor ima pridodate sve ostale potrebne sprave i uređaje, i to: sprave za paljenje, hlađenje, podmazivanje, gorivo i mazivo, kao i električne uređaje. Svi ovi'uređaji uglavnom su slični kao kod opisanih motora, što če se za ovim posebno izložiti i objasniti.

_________________
:namotoru
[Vrh] Go down
cigla^

avatar

Number of posts : 1133
Age : 31
Reputation : 28
Points : 1028
Registration date : 12.12.2008

PostajNaslov: Re: Rotacioni motor NSU-Wankel   pon oľu 29, 2010 12:30 pm

taj motor koristi Mazda RX-7 i Mazda RX-8..RX-8 ima dva motora od 1300kubika i oko 260ks Smile)

_________________
..::lijevom ubijam, a desne se i sam plašim::.. :cigla
[Vrh] Go down
Šaban
Admin
avatar

Number of posts : 2688
Age : 52
Reputation : 32
Points : 2879
Registration date : 14.10.2008

PostajNaslov: Re: Rotacioni motor NSU-Wankel   pon oľu 29, 2010 12:53 pm

:bravo1:

Wankelov motor je dobio ime prema izumitelju Felixu Wankelu. Usprkos tome što je većina automobilskog svijeta bila otpisala Wankelov motor, Mazda je od NSU-a otkupila sva prava na taj motor i razvijala ga dalje. Najpoznatiji automobil s tim motorom je sportski model Mazde RX 7. Mazda je s tim motorom pobijedila na prestižnoj utrci 24 sata Le Mansa. Uspjeh je tim veći ako se zna da je Mazda jedina među japanskim proizvođačima automobila do sada ostvarila taj uspjeh. Motor koji je bio ugrađen u taj pobjednički automobil imao je četiri klipa-rotora. Ranije spomenuti model RX 7 ima, pak, dva takva klipa. Uz zapreminu od približno 1300 ccm te pomoću dva sekvencionalna turbo punjača, postiže 250 KS. Najnoviji modeli, koji se za sada nude samo u Japanu, razvijaju snagu i do 285 KS.

RX 7 je najvjerojatnije automobil s najdjelotvornijim kočnicama na svijetu (makar kada je riječ o automobilima serijske proizvodnje). Ta djelotvornost se odnosi na put kočenja. Naime, kako Wankelov motor ima slabi učinak kočenja, kočnice su opterećenije no u običnih automobila i posvećena im je posebna pozornost. prema mjerenjima, model RX 7 treba samo 80 metara da bi se iz brzine od 160 kilometara na sat zaustavio. Najbliži konkurenti, prema sličnim rezultatima mjerenja, trebaju 90 metara. A prosječni automobili, pri istoj brzini, čak 120 metara.

Mazda je jedina među proizvođačima automobila koja nudi i Millerove motore. Oni se razlikuju od Ottovih motora po tome što im je odnos kompresijskog takta drukčiji negoli kod radnog takta motora. Mazdin Millerov motor nudi, uz istu zapreminu kao i Ottov motor, 50 % veći okretni moment, pa uz 10 % do 15 % manju potrošnju goriva ostvaruje istu djelotvornost kao i Ottov motor.


Nekoliko detalja Taj Mazdin motor pri kompresijskom taktu ima kompresijski količnik 1:8, a pri radnom taktu taj mu je količnik 1:10. Kada klip pri kompresijskom taktu ide prema gore, usisni ventili motora ostaju otvorenima 1/5 puta. No, ni to Mazdi nije bilo dovoljno. Ona je tom motoru dodala još i vijčani lysholm kompresor. Uz njegovu pomoć, motor postiže 210 KS te 300 Nm pri zapremini od 2255 ccm.

_________________
:namotoru
[Vrh] Go down
Sponsored content
PostajNaslov: Re: Rotacioni motor NSU-Wankel   

[Vrh] Go down
 
Rotacioni motor NSU-Wankel
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
balkan forces americas army clan :: *Razonoda* :: ŽIVOT I STIL :: Motori/Auti-
Forum(o)Bir: