Početna stranicaRegistracijaLogin

Share | 
 

 oruzja u aa2

Go down 
Autor/icaPoruka
Šaban
Admin
avatar

Number of posts : 2688
Age : 53
Reputation : 32
Points : 2879
Registration date : 14.10.2008

PostajNaslov: oruzja u aa2   sri ruj 08, 2010 6:35 am

FGM-148 Jave
lin

FGM-148 Javelin je američka prenosni sistem sa protivoklopnom vođenoma raketom treće generacije, koji je dizajniran da zamijeni POR Dragon.


Javelin je raketa koja radi po principu ispali i zaboravi za zabravljivanjem prije lansiranja i automatski samonavođena. Sistem koristi visoki profil leta protiv oklopnih vozila (napadajući na oklop odozgo gdje je on uvijek najtanji) ali može koristiti i direktan napad na fortifikacijske i utvrđene objekte. Može gađati u direktnom modu i helikoptere. Raketa dostiže visinu od 150 m u visokom napadnom modu i 60 m u direktnom napadnom modu. Raketa je opremljena infracrvenim tragačem. Tandem bojeva glava ima 2 funkcije: prvo da detonira bilo koji eksploziv reaktivnog oklopa a onda da primarna glava probije tijelo oklopa. Javelin je korišten 2003 u invaziji na Irak sa razarajućim efektima na iračkoj verziji tenka T-72 i tenka tip 69.


Raketa se ispaljuje iz lansera i dostiže bezbjednu udaljenost od operatora prije nego što se iniciraju glavni raketni motori, tzv. “mekano lanisranje”. Ovim se otežava detekcija lansera i omogućava ispaljivanje iz zatvorenog prostora, međutim reaktivni mlaz iz lansirne cijevi još uvijek predstavlja opasnost za okolno ljudstvo. Zahvaljujući sistemu “isoali i zaboravi” posluga sistema odmah nakon ispaljivanja rakete može se povući sa položaja.


Raketni sistem se nosi najčešće od strane posluge koju čine 2 vojnika, nišanžija i nosač municije ali može biti upotrebljena i samo od 1 čovjeka ako je to neophodno. Dok nišanžija nišani i ispaljuje raketu, nosač municije osmatra potencijalne ciljeve i prati da li je posluga ugrožena od neprijateljskih vozila ili vojnika.Prednosti

- Prenosni sistem je jednostavan za rastavljanje u dijelove i lako se sastavlja kad treba. U poređenju sa nezgrapnim protivoklopnim raketnim sistemima, razlika je vrlo uočljiva. Npr. PORS TOW zahtjeva teško postolje – tronožac, veću lansirnu cijev i mnogo više vremena za sastavljanje i pripremu. Javelin iako je prilično težak) je lakši od drugih raketa.
- Termalno navođenje omogućava raketi Javelin da bude “ispali i zaboravi” sistem. To daje niđandžiji mogućnost da se brzo premjesti s mjesta lansiranja rakete prije nego što bude otkriven od neprijatelja. Ovo je mnogo bezbjednije od korištenja žicom vođenih raketa gdje nišandžija mora biti na položaju dok raketa ne pogodi cilj.
- Sljedeća prednost Javelina je snaga udara. Tandem glava uništava prvo eksploziv reaktivninog oklopa pa onda prodire kroz oklop. Sa visoko letećim modom rakete to daje mogućnost pogađanja oklopnog vozila tamo gdje je najosjetljivije.
- Sposobnost “mekanog lanisranja” daje mogućnost stvaranja minimalnog reaktivnog mlaza i korištenja u zatvorenim prostorima, a i slabiju uočljivost od strane neprijatelja. javelin ima dobre karakteristike za borbu u urbanoj sredini.
- Ovaj sistem ima i veći domet od zamijenjenog sistema Dragon.
Nedostaci:

- Prilična težina od 22.3 kg. Sistem je dizajniran kao prenosni za pješadiju ali je težak za nošenje.
- Druga mana je oslanjanje sistema na termičko praćenje radi zahvata cilja. Termičko praćenje se koristiti dok se sistem ne zagrije. Proizvođač je deklarisao to vrijeme na 30 sekundi ali zavisno o temperaturi okoline taj proces može trajati i znatno duže.
- Javelin sistem i rakete za njega su prilično skupi. Jedan sistem Javelin kođta okot $125,000,a svaka raketa oko $40,000.
- Sistem može gađati samo ciljeve koji su u liniji osmatranja što predstavlja sumnju u prednos u odnosu na rakete 2. generacije dometa do 1000 meters.na udaljenostima preko 600 metara pojavljuje se sličan problem – racionalnija je upotreba jeftinijih ručnih lansera koji takođe rade po principu „ispali i zaboravi”.
- Operator nema mogućnost korekcije leta rakete nakon lanisranja (kad je loš kontrast mete na terenu, raketa može promašiti).FGM-148 Javelin

Tip: protivoklopna vođena raketa
Zemlja porijekla: SAD
Servisna istorija: u upotrebi od 1996.
Cijena: $40,000 (raketa); $125,000 (komandna lansirna jedinica)
Proizvedena: 1996–proizvodi se i dalje

Specifikacija:

Težina rakete:: 11.8 kg
Težina komandne lansirne jedinice: 6.4 kg
Dužina rakete: 1.1 m
Dužina lansirne cijevi: 1.2 m
Prečnik rakete: 127 mm
Prečnik lansirne cijevi: 142 mm
Posluga: 2
Efektivni domet: 75 do 2500 m
Bojeva glava: težina 8.4 kg
Mehanizam detonacije: udarna sila
Pogon: čvrsto raketno gorivo
Sistem navođenja: infrcrveno (IIR)

_________________
:namotoru
[Vrh] Go down
 
oruzja u aa2
[Vrh] 
Stranica 1 / 1.

Permissions in this forum:Ne moľeą odgovarati na postove.
balkan forces americas army clan :: * on-line igre * :: AA 2-
Forum(o)Bir: